Gemeente Amsterdam

Handhaving

Hoe vaak zie jij een auto, al dan niet met knipperlichten aan, op een gehandicaptenparkeerplaats staan? Zeker in een drukke stad als Amsterdam komt dit geregeld voor. Deze plaatsen zijn belangrijk voor de mobiliteit van de Amsterdammer met een handicap. Het is allang geen uitzondering meer dat een toegewezen plaats onrechtmatig gebruikt wordt door onbevoegden.

De gemeente heeft de opdracht hiertegen te handhaven, maar dit is lastig, tijdrovend en kostenintensief. De gemeente Amsterdam was het beu en ging opzoek naar een oplossing die effectief was én binnen het budget paste.

  • Terugdringen van parkeermisbruik
  • Efficiënter optreden tegen foutparkeerders
  • Tevreden bewoners en bezoekers

Zijn foutparkeerders een steeds terugkerende ergernis in de stad? Wij zoeken projecten.

Wildparkeren snel signaleren

In de zoektocht naar een passende oplossing tegen wildparkeren kwam de gemeente terecht bij Spotten. Sinds kort signaleren we met ons netwerk van sensoren en camera’s precies waar en wanneer een parkeerovertreding plaatsvindt. Zo kunnen parkeerhandhavers snel en gericht optreden tegen foutparkeerders, wat tijd en kosten bespaart. De oplossing van Spotten was eenvoudig te implementeren op zowel praktisch als financieel gebied.

Parkeersensoren voor gehandicapten in Amsterdam

Op onder meer de Sint Antoniebreestraat, de Westerstraat, de Keizersgracht en de Prinsengracht hebben we gehandicaptenparkeerplaatsen voorzien van een sensor, die signaleert of de plaats bezet is door de juiste persoon. Het bevoegde voertuig wordt voorzien van een zogeheten beacon, wat neerkomt op een digitaal kenteken van het voertuig. De parkeersensor herkent het geparkeerde voertuig door deze beacon te detecteren.

Efficiënt en effectief handhaven door slimme parkeertechnologie

Staat er een onbekend voertuig op de parkeerplaats, dan geeft de sensor direct een signaal af. Met een mobiele applicatie krijgt de parkeerbeambte deze melding gelijk binnen, waardoor handhaving snel en doelgericht mogelijk is. Het resultaat is minder tot geen misbruik meer van de aan gehandicapten toegewezen parkeerplaatsen. En dat maakt Amsterdam een stuk prettiger voor iedereen. Bovendien levert het de gemeente Amsterdam een efficiënt handhavingsproces op.

Sensoren onder parkeerplaatsen voor invaliden moet een einde maken aan het ten onrechte parkeren op deze plekken

Sharon Dijksma

Wethouder Amsterdam

Zijn foutparkeerders een steeds terugkerende ergernis in de stad? Wij zoeken projecten.