Parkeernavigatie

Door middel van handige en slimme parkeernavigatie brengt Spotten beschikbare parkeerplekken in de buurt in kaart. Zo verminderen we zoekverkeer en verbeteren we de leefkwaliteit in de stad. Efficiënt navigeren naar een vrije parkeerplek bespaart een hoop tijd en irritatie. Doordat auto’s minder lang zoekend rondrijden, gaan we hiermee tegelijkertijd vervuiling van de stad tegen én wordt de stad veiliger doordat men kan rekenen op betrouwbare navigatie.

  • Minder overlast door zoekverkeer
  • Veiligere binnenstad
  • Vermindering van CO2-uitstoot

Een rustigere en veiligere binnenstad creëren voor iedereen? Wij zoeken projecten.

Parkeerproblematiek: een plekje vinden

Stress in de auto, iedereen kent het wel. Aangekomen bij het adres voor die ene belangrijke presentatie, moet je nog zoeken naar een beschikbare parkeerplek. Je vindt hem niet, alles staat vol, het duurt te lang en de tijd tikt door. Herkenbaar? Deze dagelijkse parkeerproblematiek is terug te zien in vrijwel alle grote en kleinere steden. Het liefst zou je rechtstreeks navigeren naar een beschikbare parkeerplek. Een innovatieve oplossing klinkt voor velen echter als toekomstmuziek of lijkt misschien zelfs onmogelijk.

De parkeerplek als het visitekaartje van de stad

Toch is het van groot belang dat hier iets aan gedaan wordt: het aantal personenauto’s in Nederland blijft toenemen, terwijl de ruimte voor parkeergelegenheid niet automatisch meegroeit. Zonder een slimme oplossing nemen de ergernissen alleen nog maar toe. Parkeren vormt een steeds relevantere weerstandsfactor voor het bezoeken van een stad. Het is zowel de eerste kennismaking als de laatste herinnering en daarmee het visitekaartje van de stad.

Overlast door zoekverkeer

Doordat het voor niemand duidelijk is waar zich vrije parkeerplaatsen bevinden, worden steden dagelijks overspoeld door zoekend verkeer. Een ergernis voor alle betrokkenen: rondrijdende bezoekers zijn geïrriteerd omdat beschikbare parkeerplekken onvindbaar zijn, bewoners ervaren overlast van de vele zoekende auto’s en de gemeente staat onder hevige druk vanwege de parkeerproblematiek. Daarnaast lijdt de algehele veiligheid van de stad hieronder: iemand die naarstig zoekt naar een plekje om te parkeren let nu eenmaal minder goed op het verkeer om zich heen.

Bij Spotten vinden we dat dit beter kan. Wat als je, door verschillende data te combineren, de parkeercapaciteit duidelijk in beeld kan brengen, zodat men direct naar een vrije plek kan navigeren? Het klinkt zo logisch, maar toch wordt het nog bijna nergens toegepast.

Parkeercapaciteit in kaart gebracht

Spotten is erin geslaagd door data uit mobiele bronnen en een eigen netwerk van sensoren en camera’s de beschikbare parkeercapaciteit zeer betrouwbaar in kaart te brengen. Via het NarrowBand Internet of Things-netwerk van T-Mobile stellen we deze waardevolle data ter beschikking aan gemeenten, parkeeraanbieders, navigatieproviders en autofabrikanten.

De consument toetst in het navigatiesysteem zijn eindbestemming in en ziet direct in welke straten zich vrije parkeerplekken bevinden. Onze slimme parkeertechnologie maakt snel een lege parkeerplaats vinden een fluitje van een cent. Daarbij houden we zelfs rekening met persoonlijke voorkeuren van bestuurders, zoals overdekt of goedkoop parkeren. Het dataplatform van Spotten is samengesteld uit onder andere de onderstaande technologieën:

Parkeersensoren

Door parkeerplaatsen te voorzien van sensoren kan het parkeerbeleid in de stad aanzienlijk verbeterd worden. Parkeersensoren maken continu inzichtelijk of een parkeerplek bezet of vrij is. Zo hebben rondrijdende bestuurders altijd up-to-date informatie over de beschikbaarheid.

Camera’s

Ook camerabeelden dragen bij aan het bijhouden van realtime parkeerinformatie. Door camera’s op parkeerplaatsen te richten kan nauwkeurig geregistreerd worden of er een plekje vrij is. De rechtstreekse interactie tussen de camera en het dataplatform zorgt dat de informatie altijd actueel is.

Overige databronnen

Naast straatsensoren en -camera’s maakt Spotten gebruik van onder meer mobiele data, satellietbeelden, parkeertransactiedata, navigatiedata, autosensoren en weersinvloeden. Door alle data te combineren is het mogelijk om de vrije parkeercapaciteit tot bijna 100 procent nauwkeurig te tonen.

Dezelfde data biedt tevens uitkomst als het gaat om handhaving: langparkeerders en bijvoorbeeld onrechtmatige voertuigen op gehandicaptenplaatsen kunnen zo snel gesignaleerd en bestreden worden.

Nooit meer zoeken naar een parkeerplaats

Bekende navigatieproviders gebruiken onze data en kennis om te zorgen dat je nooit meer naar een parkeerplaats hoeft te zoeken, nooit meer te laat komt en ontspannen die belangrijke presentatie in gaat. Wat doet dat met de stad? Ontspannen automobilisten, een serieuze fijnstofreductie, toename van de veiligheid en leefbaardere stad door minder zoekverkeer.

Contact opnemen met Spotten

Nieuwsgierig geworden naar onze innovatieve oplossingen? We gaan graag met je in gesprek over het verbeteren van het parkeerbeleid in jouw stad. Samen zorgen we voor soepele parkeernavigatie en een autoluwe binnenstad. Maak een afspraak via de onderstaande knop en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Een rustigere en veiligere binnenstad creëren voor iedereen? Wij zoeken projecten.